EN FR

Hoe voorkom ik rugproblemen?
 
Een goede werking van de rug en de nek is een belangrijk gegeven om je paard optimaal te laten presteren. Het is daarom ook van groot belang om problemen aan de wervelkolom te voorkomen.

Chiropractie

De chiropractor kan de noodzakelijke beweeglijkheid en zo ook de gezondheid van de wervelkolom onderhouden. Door tijdig subluxaties te behandelen zal je paard optimaal presteren en zullen een hele reeks kwetsuren voorkomen kunnenworden.
Voorkomen is beter dan genezen.

Conformatie en bouw van je paard

Wanneer je een paard uitkiest voor een specifieke discipline moet je steeds aandacht schenken aan de bouw van het paard. Vele rassen zijn door de jaren heen selectief gefokt om voor een bepaald doel gebruikt te worden.

Massage

Massage bevordert de circulatie en het metabolisme van de spieren. Het draagt zo bij tot een goede bevoorrading met nutriënten en tot de verwijdering van toxines. Massage ontspant de spieren en helpt ze zo beter te functioneren.

Training

Ligamenten, pezen en spieren moeten voldoende sterk zijn voor het werk dat van hen gevraagd wordt. Zoniet zal de wervelkolom sneller onderhevig zijn aan subluxaties en dus aan schade. Interval training, een goede opwarming en een afwisseling in training zal sportpaarden helpen hun optimale conditie te behouden.

Zadel

Een aangepast zadel is van groot belang voor de gezondheid van de wervelkolom van je paard. Als een zadel correct past zijn zelfs geen bijkomende zadeldoeken nodig. Controleer je zadel regelmatig of laat het controleren door iemand met kennis van zaken.

Beslag

Het is onmogelijk voor een paard met slechte voeten of een slecht beslag om de gezondheid van zijn wervelkolom te onderhouden. Te hoge of te lage hielen, te lange tenen en ongelijke hoefwanden zullen de beweeglijkheid en de houding van je paard beïnvloeden. Een correcte hoefverzorging en een correct hoefbeslag zijn essentieel voor een goed functioneren van de gewrichten van zowel ledematen als wervelkolom.


Hulpmiddelen

Een hele reeks hulpmiddelen zoals slofteugels, pessoa-teugels, … zijn voorhanden. Als deze correct gebruikt worden kunnen ze een grote hulp betekenen bij de training of het onderricht van paarden.
Slecht gebruikt kunnen ze schade aan de wervelkolom aanbrengen of verergeren.

Omgeving

Veel sportpaarden worden in kleine stallen gehouden en krijgen weinig bewegingsvrijheid. Hoe minder bewegingsvrijheid een paard krijgt, hoe slechter zijn coördinatie zal zijn met alle gevolgen van dien. Bokken en rollen zijn natuurlijke manieren van het paard om zijn wervelkolom te mobiliseren. Zorg dat je paard van zo veel mogelijk beweging kan genieten.


Malta, Marsa, 2005.
In Malta is er gebrek aan plaats zodat paarden genoodzaakt zijn in verdiepingen gestald te worden.
Een beperkte bewegingsruimte kan problemen ter hoogte van de wervelkolom veroorzaken.

 
          > Bruno Beyne, Dierenarts