EN FR

De verschillinde hippische disciplines zullen frequent specifieke problemen met zich meebrengen.
 

Paarden zijn van nature vluchters. De bouw van hun lichaam is gemaakt om te grazen en te vluchten in geval van gevaar. De mens gaat het paard vragen zijn lichaam op een andere manier te gebruiken en te belasten. Bij elke sportdiscipline gebeurt dit op een andere wijze.

Vaak zien we dan ook dezelfde problemen terugkomen bij bepaalde sportdisciplines.

Dressuurpaarden met subluxaties in de lenden zullen vaak problemen hebben om correct te buigen en zijwaartse bewegingen uit te voeren. Te weinig overstappen en een gebrek aan soepelheid kunnen een bijkomende klacht zijn.

 
 


Springpaarden
met subluxaties in de lage rug en de lenden hebben problemen om hun rug te gebruiken, ze ‘springen zonder rug’. Ze landen frequent in kruisgalop en kunnen moeilijk van galop wisselen.


 
 


Paarden die aangespannen gereden worden hebben veelal problemen ter hoogte van het gewricht tussen bekken en heiligbeen, het sacro-iliacaal gewricht. Hun gangen hebben een onregelmatig ritme en ze hebben problemen met de overgangen. Ze hebben ook de neiging om tegen het bit in te gaan en weg te lopen. Hun rug kan gespannen zijn en de rugspieren zijn onderontwikkeld. Ze lopen niet in een rechte lijn. 


Endurance paarden met subluxaties in de rug en halswervels vertonen veelal een pijnlijke rug en een onregelmatig ritme. Verdere symptomen zijn een verminderde prestatie en een stijve nek.

 


Rijpaarden met subluxaties in de rug en lendenen hebben nogal eens een ongelijke schouderhoogte, ze lopen niet recht en lijken een onregelmatige gang te hebben.

Western paarden met een verminderde beweeglijkheid in de lendenen en het sacro-iliacaal gewricht hebben problemen met de zijwaartse beweging. Ze vertonen nogal eens een ongedefinieerd manken aan de voorbenen.


 
 


Deze lijst is slechts een voorbeeld van de veel voorkomende problemen bij de verschillende disciplines. Deze opsomming is zeker geen regel!


 
          > Bruno Beyne, Dierenarts